Kwaliteit houthaksel

Kwaliteit van de biomassa:

Biomassa materiaal kan sterk variëren door vocht. Hierbij allereerst de algemene informatie voor verduidelijking van de punten waarop gelet moet worden..

Hiervoor is er ook een Europese Norm voor biomassa materiaal de EN 14961. Hierin staan de eisen vermeld voor biomassa materiaal in verschillende groottes, uitvoeringen en vochtigheid.

De Finse Veto Universele houtketel is ontworpen voor houthaksel P45 / W30. Dit is een internationale norm voor houthaksel. Dit wil zeggen gemiddelde grootte 45 mm, met een maximaal vochtpercentage van 30%.

DE CLASSIFICATIE : P45 / W30
     
Hoofdaandeel minimaal 75% grootte tussen 8 mm en 45 mm
Fijnaandeel maximaal 8% grootte kleiner dan 1 mm
Overlengte maximaal 6% lengte meer dan 63 mm
Lengte   maximaal 125 mm
Doorsnede   maximaal25 mm
Vocht   maximaal30%

Door het hout aan deze eisen te laten voldoen, heeft de ketel een optimale werking. Hierdoor is het rendement, onderhoud minimaal en het gebruikersgemak het grootst.

Andere samenstellingen of biobrandstoffen kunnen ook gestookt worden, maar hebben vaak op een of meerdere punten meer aandacht nodig.

 

Gevolgen bij andere brandstof samenstelling:

  • Een groter fijnaandeel geeft meer vonken in de ketel, meer vervuiling en bij een lage schoorsteen kans op stofdeeltjes buiten de ketel.
  • Een grote overlengte kan een onregelmatige brandstof-invoer geven met een hierdoor wisselend brandervermogen, of kan bij heel veel te groot materiaal blokkeringen van de vijzel opleveren, met een storing als gevolg.
  • Een groot vochtpercentage geeft een minder goede vergassing van de brandstof. Het vuur brandt moeilijker en kan zelfs doven als het echt extreem nat is. Het vocht in de brandstof moet door het vuur in de brander worden verdampt. Dit is verlies, een deel van de brandstof wordt dan gebruikt om de brandstof te drogen. Hierdoor neemt de capaciteit van de ketel af.
  • Andere biobrandstoffen riet, miscanthus (oliefantengras), turf, kersenpitten, notenschillen, graan enz kunnen gewoon gebruikt worden. Wel hebben snelgroeiende biobrandstoffen meer as (vervuiling) en een hoog chloor gehalte. Hier dient bij het ontwerp van de totale installatie rekening te worden gehouden.

 

Vergelijk aardgas met biomassa :

  • 1 m3 aardgas (groningen) heeft een energiewaarde van ongeveer 31,65 MJ/m3
  • 1 m3 aardgas bevat ongeveer dezelfde energie als een liter olie.

Omrekenen naar hout met theoretische gemiddelde waarden: zie tabel.

 Vocht energie  Hout per m3 aardgas (l/olie)  
     
10% 16,9 MJ/kg 1,87 kg
20% 14,7 MJ/kg 2,15 kg
30% 12,6 MJ/kg 2,51 kg

De verbrandingswaarden zijn verschillend per houtsoort, en per vochtigheid. Hiervoor zijn dit alleen gemiddelden. Anders moet per vracht een laboratorium proef gedaan worden. Dat is niet praktisch.

Ook gaat een ketel bij betere brandstof minder vervuilen en brandt beter.

U bevindt zich hier: Start Informatie Kwaliteit houthaksel

AITEC BV

Achterbergsestraatweg 128
3911 CX RHENEN
TEL: +31 317 621784
FAX: +31 317 621845
EMAIL: INFO@AITEC.NL